24.01.2016

Naleśniki z sosem pomarańczowym, czyli Crepes Suzette dla leniwych

Cześć!
dziś dzielę się z Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych, weekendowych śniadań- swojską wersję Crepes Suzette- czyli naleśniki z sosem pomarańczowym. Kulinarnych perfekcjonistów proszę o wyjście ze strony, gdyż upraszczając do granic możliwości sposób przygotowania tego flagowego dania kuchni francuskiej dość mocno Wam podpadnę ;) 

crepes suzette
POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  około 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • patelnia
  • talerz 
  • naczynie żaroodporne
  • rondelek
  • piekarnik
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
SOS
  • sok i skórka starta z 3-4 pomarańczy
  • 100g masła
  • 100 ml wódki pomarańczowej 
  • 3 łyżki cukru brązowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C - opcja termoobieg.
  2. Przygotowujemy ciasto na naleśniki -> Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w mikserze. Po dokładnym wymieszaniu na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego i smażymy z obydwu stron aż naleśnik się lekko zarumieni. 
  3. Smażąc naleśniki bierzemy się za przygotowanie sosu-> wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki sosu. 
  5. Każdy naleśnik układamy na talerzu,  wlewamy na niego 1 łyżkę sosu, a następnie składamy go w kopertę i układamy warstwowo w naczyniu żaroodporną (z powyższych proporcji powinniście ułożyć 3 warstwy po 4 naleśniki). Na każdą warstwę naleśników wlewamy 2 łyżki sosu. 
  6. Tak przygotowane naleśniki zapiekamy w piekarniku 20 minut. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;