06.01.2016

Migdałowe rogaliki

Migdałowe rogaliki to doskonała alternatywa dla amaretti z brązowym cukrem. Mielone migdały, cukier puder, białko i odrobina mąki pszennej wystarczą, aby wyczarować idealny dodatek do popołudniowej kawy.
Rogaliki były słodkim hitem tegorocznych Świąt- mam nadzieję, że sprawdzą się także u Was. 
migdałowe rogaliki, rogaliki z migdałami

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • kratka do pieczenia
 SKŁADNIKI:
  • 1 białko
  • 125 mielonych migdałów 
  • 150 g cukru pudru + 2 łyżki to posypania upieczonych rogalików
  • 2 łyżki mąki pszennej (nie próbowałam z mąką bezglutenową, ale myślę że każdy inny rodzaj mąki drobnoziarnistej - np. kokosowej lub kasztanowej sprawdzi się w tym przepisie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko wilgotnej masy. 
    2. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło- podsypujemy je cukrem pudrem.
    3. Z każdej kuleczki formujemy w dłoni rulonik, którego rogi zaginamy do środka tak, by powstał rogalik.
    4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
    5. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C ( z opcją termobiegu).
    6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na 15 - 20 minut (aż brzegi rogalików delikatnie się zrumienią).
    7. Gotowe rogaliki studzimy na kratce do pieczenia. 
    8. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
    WŁALA:)

    Brak komentarzy :

    font-family: 'Comfortaa', cursive;