07.12.2015

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pozostając w klimacie świąt zapraszam Was po przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową. To ostatni dzwonek na jej przygotowanie. Namoczenie i kilkukrotne jej smażenie zajmie Wam 5 dni. 
Z podanych proporcji otrzymacie dwa niewielkie słoiczki (po odliczeniu ilości, jaką pochłoniecie sprawdzając, czy aby nie jest mdła;)). 

skórka pomarańczowa, kandyzowana skórka pomarańczowa

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  5 dni-> 48 godzin na namoczenie skórki + 3 x 45 minut na jej smażenie

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • pojemnik
  • rondelek
  • ostry nóż lub obieraczka do warzyw
  • dwa słoiczki
SKŁADNIKI: 
  • 6-7 pomarańczy
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Porządnie wyszorowane i wyparzone pomarańcze obieramy przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw starając się obrać samą pomarańczową część - bez białych błonek.
  2. Skórkę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do pojemnika i zalewamy zimną wodą.
  3. Tak przygotowaną skórkę odstawiamy do lodówki na 2 dni. W tym czasie co dwanaście godzin odsączamy skórkę i zalewamy ją ponownie zimną wodą. 
  4. Namoczoną skórkę przekładamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru, wlewamy 2 szklanki wody i na bardzo, bardzo wolnym ogniu gotujemy ją przez 45 minut co jakiś czas mieszając ( staramy się nie dopuścić do "bulgotania"- jeśli tak się zdarzy- na chwilę zdejmijcie rondelek z ognia).
  5. Po tym czasie rondelek ze skórką odstawiamy na 24 godziny ( nie chowamy do lodówki- ja po prostu postawiłam go na blacie w kuchni).
  6. Smażenie skórki powtarzamy dwukrotnie ( w sumie musi się smażyć 3 razy po 45 minut). Jeśli syrop będzie zbyt gęsty- w miarę potrzeby rozrzedźcie syrop wodą.
  7. Ostatniego dnia po wysmażeniu dodajemy 1 łyżeczkę octu i całość dosmażamy jeszcze przez 30 minut.
  8. Skórkę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy ją do wyparzonych słoiczków.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;