13.12.2015

Sernik migdałowo-pomarańczowy

Dziś zapraszam Was po nową odsłonę sernika migdałowego, który dawno, dawno temu pojawił się na blogu. Kilka drobnych zmian w przepisie wystarczyło, by nabrał świątecznego charakteru. Jeśli lubicie ciężkie serniki i posiadacie maszynkę do mielenia to zachęcam Was do tego, byście samodzielnie zmielili twaróg dobrej jakości. 



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 75 minut (pieczenie) + 12 godzin (schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • tłuczek do ziemniaków
  • naczynie żaroodporne
SKŁADNIKI: 
(wszystkie w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki ciastek śniadaniowych z dodatkiem pomarańczy
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 750g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 300g mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 60 ml amaretto
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120g  płatków migdałowych (100g do masy serowej +20g do dekoracji)
  • Lukier-> 3 łyżki cukru pudru rozpuszczone w soku z 1/2 pomarańczy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na suchej, rozgrzanej patelni podpróżamy migdały często mieszając aż „złapią” złoty kolor. Gdy ostygną, możemy je pokruszyć.
  2. Ciastka kruszymy przy pomocy tłuczka do mięsa.Następnie mieszamy z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy rozdrobnione ciasteczka wymieszane z masłem i dokładnie ugniatamy tak, by powstał nam spód do sernika (czasem używam do tego tłuczka do rozgniatania ziemniaków). Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
  4. Piekarnik nastawiamy na 150°C - na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  5. Do miski miksera wkładamy ser i dokładnie ubijamy mikserem.
  6. Następnie dodajemy skondensowane mleko i dalej ubijamy aż do połączenia składników.
  7. Gdy mleko połączy się z serem dodajemy po kolei jajka, jedno za drugim, dalej ubijając.
  8. Następnie dodajemy likier i kandyzowaną skórkę pomarańczową, po czym mieszamy całość na gładką masę.
  9. Na samym końcu dodajemy podprażone płatki migdałów i delikatnie mieszamy.
  10. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. .
  11. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 75 minut.
  12. Sernika nie pieczemy do suchego patyczka. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika, studzimy w formie i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 
  13. Przed podaniem polewamy lukrem pomarańczowym na który posypujemy resztę płatków migdałowych.
WŁALA :)

1 komentarz :

gin pisze...

Mniam, musiał smakować wybornie! :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;