22.11.2015

Sernik z wiśniami i czekoladą

Dziś zapraszam Was na sernik z wiśniami i czekoladą, który choć nie jest pracochłonny, to jego przygotowanie wymaga czasu. Punktem wyjścia do tego przepisu był sernik Black Forest z bloga Moje Wypieki. Po przeglądzie zawartości mojej kuchennej szafki wprowadziłam w oryginalnym przepisie kilka modyfikacji. 
Sernik przygotowuje się bardzo prosto- najwięcej trudności sprawiło nam powstrzymanie się od jego degustacji przed upływem przepisowych 12 godzin :)


sernik pieczony, sernik z wiśniami i czekoladą


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 godziny + 12 godzin na wystudzenie ciasta
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • tortownica o średnicy 20-22 cm
  • mikser 
  • rondelek 
  • papier do pieczenia
  • dodatkowa blacha/naczynie żaroodporne 
PRZYDATNE WSKAZÓWKI ZE STRONY MOJE WYPIEKI:


 SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej):
  • 200 g ciasteczek czekoladowych typu belvita bardzo drobno pokruszonych
  • 70 g masła 
  • 1 kg twarogu sernikowego President
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g drobnego cukru (może być cukier puder)
  • 100 ml śmietany 18%
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej
  • 100 g czipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • polewa, syrop czekoladowy lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego pokruszone ciastka i całość dokładnie mieszamy.
  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 
  3. Do tortownicy wsypujemy ciastka wymieszane z masłem i całość dokładnie ugniatamy przy pomocy np. tłuczka do ziemniaków lub szklanki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150ºC (grzanie- górna/dolna grzałka) i na  najniższej półce umieszczamy blachę/naczynie żaroodporne napełnione wodą. 
  5. W misce miksera umieszczamy twaróg, jajka, żółtka, śmietanę, cukier i mąkę ziemniaczaną i całość miksujemy tylko do połączenia składników.
  6. Z lodówki wyciągamy tortownicę i na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 masy sernikowej. Następnie wykładamy połowę konfitury wiśniowej i połowę czekolady. Na to wylewamy kolejną porcję konfitury wiśniowej i czekolady, a następnie ostatnią część masy serowej.
  7. Tak przygotowany sernik umieszczamy w piekarniku na 90 minut. Po tym czasie drzwiczki piekarnika lekko uchylamy i studzimy w nim sernik przez godzinę.
  8. Na koniec wystudzony sernik schładzamy w lodówce przez 12 godzin. 
  9. Przed podaniem polewamy go syropem, polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
WŁALA:)

3 komentarze :

hutnuk pisze...

Wygląda pysznie :)

Karolina Smyk pisze...

bARDZO BARDZO BARDZO APETYCZNE CIASTO!

kasia pisze...

Apetyczny!
Przydałby się na deser po solidnym, niedzielnym obiedzie!
:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;