30.11.2015

Pierniczki idealne

Mam w swoich zasobach kilka przepisów, które są kultowe. Znalazłam już patent na kruche ciasteczka, wiem jak zrobić idealny biszkopt. W tym roku do tego katalogu dołączają pierniczki. Po latach próbowania i testowania w końcu doszłam do tego, jakie powinny być proporcje. Mam ochotę wykasować z bloga wszystkie poprzednie przepisy na pierniczki i zostawić tylko ten jeden, jedyny przepis. 

Poniższy przepis jest bardzo wydajny- z jednej proporcji wychodzi około 80 ciasteczek. Jeśli nie wykorzystacie całego ciasta za jednym zamachem- możecie pozostałą część przechowywać w lodówce. 


dekorowanie pierniczków, lukrowanie


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 1 godzina (schłodzenie) + 1 godzina (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • stolnica silikonowa (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta kruchego
SKŁADNIKI: 
  • 600g mąki pszennej
  • 250g miodu 
  • 150g cukru brązowego
  • 250 g masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika z tego przepisu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku podgrzewamy miód, masło i cukier mieszając od czasu do czasu i odstawiamy na 30 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, kakao,jajko, sól i przyprawę do piernika.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  4. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto wałkujemy na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
  6. Blachę z pierniczkami wkładamy na 20-30 minut do lodówki (lub na balkon)
  7. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić)- ustawienie: grzanie góra-dół.
  8. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i po 2 minutach przekładamy na kratkę do studzenia.
  9. Pierniczki przechowujemy w niezbyt szczelnym pojemniku każdą warstwę oddzielając papierowymi ręczniczkami. Na kilka dni przed piernikową rozpustą do pojemnika wkładamy skórkę od jabłka (najlepiej ułożoną w mniejszym pojemniku czy na folii- tak, by jabłko nie stykało się z ciastkami)- w ten sposób pierniczki dostaną wilgoci i zmiękną.  
WŁALA :)

4 komentarze :

zuzanna szałach pisze...

super wyglądają;u nas to już tradycja ;piec domowe pierniczki;zapraszam na ''pierniczki - reniferki '' pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html

Katka. O pisze...

Moja kochana biedroneczko :)Bardzo się cieszę ,że powróciłaś i z przyjemnością wypróbuję twoich pierniczków ,aczkolwiek do jednych przywykłam .No ale kto nie próbuje ten świata nie poznaje :) Buziaczki posyłam :)

Monika Jażdziewska pisze...

Cześć Biedroneczko, czy to normalne, że pierniczki po upieczeniu są takie twarde? Czy ozdabiamy przed jedzeniem, po kilku dniach od upieczenia, czy od razu? Coś ciasto wyszło mi nie takie jak powinno, kleiło się, nie można było go rozwałkować. Z wcześniejszego Twojego przepisu lepsze ciasto mi wyszło. Będę wdzięczna za info zwrotne.
Pozdrawiam,Monika

Biedronka pisze...

Monika, ciasto musi być schłodzone. Wtedy ładnie się rozwałkowuje- w razie potrzeby podsyp mąką. One tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po 3 minutach twardnieją. Ozdabiam od razu. One są twardawe, bo inaczej spadną z choinki. Jeśli chcesz żeby szybciej Ci zmiękły przełóż je do pudełka, każdą warstwę przełóż ręcznikami papierowymi a na wierzch w mniejszym pojemniku ułóż skórkę od jabłka- pudełko z piernikami i jabłkiem zamknij na dzień/dwa. Ciastka dostaną wilgoci i zmiękną.
One nie mogą być miękkie od razu bo spadną z choinki i się rozwalą. Pierniczki miękną od wilgoci, więc jak w domu masz wilgotno - po prostu zostaw pierniczki w otwartym pudełku- chwycą wilgoć i zmiękną. Ja robiłam z 10 razy w tym roku pierniczki z tego przepisu i wszystko było ok. Nie wiem dlaczego Wasze nie wyszły :( Następnym razem jak będziesz potrzebować konsultacji od ręki- dzwońcie do mnie :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;