08.08.2015

Makaron puttanesca

Jedną z oznak świadczącą o tym, że na nowo zaczynam rozumieć starą jak przebój Budki Suflera prawdę, że "po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój" jest fakt, że jedzenie znowu stało się dla mnie źródłem małych, codziennych przyjemności.  Makaron z pomidorami,kromka wiejskiego chleba czy batonik Danusia (koniecznie z miętowym nadzieniem;)) to sprawdzone patenty, które skutecznie poprawiają mi nastrój. 

Makaron puttanesca już jakiś czas temu dołączył do zestawu "anty-chandrowych dań obowiązkowych"- najwyższy zatem czas podzielić się z Wami przepisem na jego wykonanie :)




POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko

 SKŁADNIKI:
  • 500 g makaronu spaghetti, bucatini lub linguine
  • kilka świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonch w kostkę
  • 2 filety anchois 
  • 100g pokrojonych oliwek
  • 50 g posiekanych kaparów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i anchois i podsmażamy przez 2-3 minuty. 
  3. Następnie dodajemy pomidory, oliwki i kapary i całość gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. 
  4. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy dokładnie z sosem na patelni a następnie podgrzewamy przez kilka minut. 
  5. Przed podaniem makaron posypujemy posiekaną pietruszką.

WŁALA:)

1 komentarz :

Anna pisze...

makaron wygląda smacznie:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;