16.03.2015

Makaron primavera

Makaron primavera zazwyczaj gości na naszym stole późną zimą, gdy już nie możemy doczekać się wiosny. Pierwszy raz przygotowałam go jeszcze na studiach i jeśli droga do serca Pana Biedronka biegła przez żołądek , to poniższy przepis mógł mieć wpływ na to, gdzie dziś jesteśmy ;) 

Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika "Po prostu pyszne", mieszczącej się od wielu lat w pierwszej trójce mojego kulinarnego topu wszechczasu. 


makaron primavera, makaron z brokułami, penne, makaron w sosie śmietanowym


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • średniej wielkości rondel
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
SKŁADNIKI:
  • opakowanie makaronu penne ( około 300 g) 
  • jeden kalafior lub brokuły podzielone na różyczki
  • 4 łyżki masła
  • 1 mała, posiekana cebula
  • 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki śmietanki
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka pieprzu 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  2. W garnku zagotowujemy wodę, następnie wrzucamy różyczki kalafiora/brokuł i gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy.
  3. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę, marchew i pieczarki, a następnie całość podsmażamy przez około 5 minut cały czas mieszając.
  4. Po tym czasie warzywa posypujemy mąką, całość mieszając i podgrzewając na małym ogniu przez około 2 minuty
  5. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy zblanszowane wcześniej brokuły lub kalafiora, po czym całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Na koniec dodajemy paprykę, parmezan oraz wcześniej ugotowany makaron.
  7. Przed podaniem makaron doprawiamy pieprzem. 
WŁALA:)
font-family: 'Comfortaa', cursive;