22.03.2015

Aromatyczny kurczak z glazurowaną marchewką

Soczysty kurczak marynowany w ziołowo-pikantnej marynacie podany z marchewką otuloną słodko-kwaśną glazurą to kolejny przepis z książki Kingi Paruzel, który na stałe wszedł do naszego kulinarnego repertuaru. Jedną z rzeczy, które tak lubię w gotowaniu jest to, jak niewiele potrzeba, aby tak banalne połączenie, jakim jest kurczak i marchewka nabrało nowego charakteru.

kurczak, piersi z kurczaka z grilla, dietetyczny kurczak, Kinga Paruzel, pierś z kurczaka



POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • miseczka
  • miska 
  • patelnia grillowa
  • papier do pieczenia
  • garnek
  • patelnia
SKŁADNIKI:
KURCZAK
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
MARCHEWKA

  • 1/2 kg marchewek obranych i pokrojonych w słupki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nimi piersi kurczaka.
  2. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową na której układamy papier do pieczenia.
  4. Na tak przygotowaną patelnię układamy piersi z kurczaka, które smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotowujemy marchewki. 
  5. Do gotującej się w rondlu osolonej wody wrzucamy  na 7 minut marchewki
  6. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny i dodajemy marchewki, które podsmażamy przez około 5 minut. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;