04.02.2015

Kurczak Jambalaya

Kurczak Jambalaya to moje kolejne, kulinarne odkrycie z kategorii "comfort food". Danie, które praktycznie "robi się samo" i po przygotowaniu którego nie zostaje sterta naczyń do umycia. Soczysty kurczak, duszone warzywa, ryż i aromatyczny sos- czasami do szczęścia naprawdę nie potrzeba niczego więcej! 
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) pochodzi z książki Rona Kalenuika "Rodzinne przysmaki międzynarodowe"

jambalaya, yambalaya, ron kalenuik, danie jednogarnkowe z kurczaka


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży rondel
SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę o grubości około 2 cm
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki masła 
  • jedno pęto (około 250g) ostrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki->  użyłam kiełbasy z dzika
  • 1 duża duża cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 duże posiekane ząbki czosnku 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • 2 dwie łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka chili 
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 3 krople sosu tabasco 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy szczyptę szafranu oraz kurczaka i całość podsmażamy. 
  2. Następnie dodajemy kiełbasę i warzywa i smażymy do momentu, gdy warzywa zmiękną. 
  3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 45 minut.
WŁALA J

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;