11.02.2015

Daktylowe brownie

O tym, jak wielką sympatią darzę Kingę Paruzel mogliście dowiedzieć się choćby z tego wpisu. To dziewczyna, która udowodniła, że zdrowe słodycze mogą być też smaczne. Jednym z takich przepisów jest odchudzone brownie- mocno kakaowe, wilgotne i sycące. Jeśli nie macie w domu małej formy -  z ciasta możecie ulepić niewielkie trufle, lub przełożyć je do silikonowych pojemników na lód. 


brownie, odchudzone brownie, kinga paruzel, dietetyczne ciasto, ciasto czekoladowe


POZIOM TRUDNOŚCI: proste 
CZAS PRZYGOTOWANIA:30 minut + 2 godziny (schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mała foremka lub tortownica (o średnicy nie większej niż 20x20 cm)
  • blender
  • miska 
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka dowolnych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kakao
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Daktyle namaczamy na 30 minut w soku z pomarańczy (wcześniej upewnijcie się, że daktyle nie mają pestek).
  2. W międzyczasie w blenderze miksujemy orzechy, które następnie mieszamy z miodem, wiórkami kokosowymi, kakao i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do miski.
  3. Namoczone daktyle odcedzamy i miksujemy, a następnie dodajemy do orzechowej masy.
  4. Całość dokładnie mieszamy (gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę soku z pomarańczy), przekładamy do foremki lub niewielkiej tortownicy, dokładnie dociskamy i chowamy do lodówki na 2 godziny (najlepiej na całą noc).
WŁALA :)

1 komentarz :

Magdalena Kuchaja pisze...

świetne brownie, w moim guście :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;