15.02.2015

Chowder z kukurydzy

Moja przygoda z kuchnią roślinną składa się niemalże z samych porażek i zaledwie kilku sukcesów. Dania bezmięsne jadamy dość często, ale prawie każda próba przygotowania przeze mnie zjadliwego dania wegańskiego kończy się klęską. Naprawdę nie wiem z czego to wynika- być może tak, jak w przypadku serników, które zaczęły mi wychodzić dopiero jakiś czas temu- sukcesy w przygotowywaniu wegańskich potraw przyjdą z czasem.
Jednym z nielicznych wegańskich dań, które na stałe weszły do mojego kulinarnego repertuaru jest chowder kukurydziany zaczerpnięty z Jadłonomii, na który dziś serdecznie Was zapraszam!
chowder z kukurydzy, kuchnia roślinna, jadłonomia, zupa wegańska
POZIOM TRUDNOŚCI: proste 
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 minut

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondel
SKŁADNIKI:
  • ziarna z 2 kolb kukurydzy
  • różyczki z jednego, małego kalafiora 
  • 1 por pokrojony w talarki
  • 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku
  • 1 litr mleka roślinnego ( użyłam owsianego)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy kukurydzę, kalafiora, pora, pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, płatki chilli i paprykę. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Po tym czasie do warzyw dodajemy mleko i całość gotujemy na małym ogniu kolejne 20 minut.
  3. Na końcu wlewamy bulion, dodajemy szczypiorek i przyprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem. 
WŁALA :)

1 komentarz :

mnemonique pisze...

zrobię na pewno :) wygląda fenomenalnie a kuchnia roślinna jest mi ostatnio bardzo bliska

font-family: 'Comfortaa', cursive;