04.01.2015

Zupa porowa z szynką długodojrzewającą

Jeszcze w tym miesiącu na blogu pojawi się recenzja kolejnej książki kucharskiej, z której korzystam bardzo często- zwłaszcza w sezonie jesień-zima. Mowa oczywiście o "Smacznych zupach" Kate McMillan. Przepis na zupę porową, na którą dziś Was zapraszam pochodzi właśnie z tej książki. Mam nadzieję, że skusicie się na wykonanie tej banalnie prostej zupy w ramach kuchennego, poświątecznego detoksu ;)

zupa, Kate McMillan, Smaczne zupy


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondel o grubym dnie
  • patelnia 
  • ręczniki papierowe
  • miseczka

SKŁADNIKI:
  • 90g szynki długodojrzewającej pokrojonej w plasterki
  • 4 łyżki masła
  • 60 g bułki tartej
  • 4 pory (biała i jasnozielona część) pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • szklanka śmietany kremówki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na patelni przez 4-5 minut podsmażamy szynkę długodojrzewającą, którą następnie przekładamy do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami.
  2. Do wytopionego z szynki tłuszczu dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści dodajemy bułkę tartą i całość smażymy około 5 minut ( aż bułka tarta się zrumieni). Tak przygotowaną bułkę odkładamy do miseczki.
  3. Pozostałe masło rozpuszczamy w dużym rondlu, następnie dodajemy pory, cebulę, seler oraz ziemniaka i całość podsmażamy przez około 4 minut. Następnie całość zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut ( do momentu, gdy ziemniak zmięknie). 
  4. Następnie zupę zestawiamy z ognia i miksujemy dokładnie blenderem. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy zupę kolejne 5 minut. 
  5. Zupę nalewamy do miseczek, przed podaniem posypując ją wcześniej przygotowaną bułką tartą i szynką. 
WŁALA J


Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;