30.01.2015

Schab po brazylijsku

Schab po brazylijsku stał się niekwestionowanym faworytem stycznia w kategorii "przepisy odkryte w ramach weryfikacji zawartości półki z książkami kucharskimi". Przyznam otwarcie, że do przygotowania schabu z sosem na bazie mango i kukurydzy podeszłam ze sporą rezerwą. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się jednak, że składniki  bardzo dobrze się ze sobą komponują, a całość smakuje o wiele lepiej niż wygląda :)

Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) pochodzi z książki Rona Kalenuika "Rodzinne przysmaki międzynarodowe".

schab, kotlety schabowe, schab bez kości, sos z mango
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:1 godzina 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • miska 
  • rondel
SKŁADNIKI:
KOTLETY:
  • 8 kotletów schabowych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki liści tymianku 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • 1/2  łyżeczki soli
SOS
  • 3 szklanki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 papryki pokrojone w kostkę 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mango pokrojone w kostkę 
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pęczek posiekanej kolendry
DODATKOWO:
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • kuskus/ryż
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Kotlety schabowe nacieramy przyprawami,  odkładamy na 30 minut a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez około 5-7 minut z każdej strony.
  2. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, cebulę i papryki, całość podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy około 5-7 minut.  
  3. Całość podajemy z kuskusem lub ryżem.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;