28.01.2015

Sałatka w stylu dowolnym z kaszy i warzyw

Sałatka z kaszy i zielonych warzyw to tak naprawdę "przepis - patent". To przepis na danie w stylu dowolnym, który pozwoli Wam wykorzystać zapasy i końcówki produktów zalegających w Waszych spiżarniach, takich jak ostatni woreczek kaszy ukrywający się w szafce czy olej w słoiczku po suszonych pomidorach. 
Przepis, nieznacznie zmodyfikowany- pochodzi z książki Ekonomia Gastronomia. 
sałatka z pęczaku, sałatka z kaszy, lunch do pracy

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • miska 
  • rondel
  • durszlak
SKŁADNIKI:
  • 100 g kaszy ( dowolnej- użyłam pół na pół-> drobnej jęczmiennej i pęczaku)
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 500 g grubo posiekanych zielonych warzyw takich jak cukinia, brokuły, groszek cukrowy, szparagi, koper włoski ( w moim przypadku sama cukinia)
  • 1 puszka kukurydzy lub groszku konserwowego
  • 3 garści posiekanych świeżych ziół ( użyłam bazylii, koperku i pietruszki)
  • sok z 1 cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek lub  oleju smakowego - ja użyłam oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku umieszczamy kaszę, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut a następnie przekładamy do miski.
  2. Rondel, w którym gotowała się kasza przepłukujemy, wlewamy świeżą wodę którą zagotowujemy. Wrzącą wodę solimy a następnie  wrzucamy grubo posiekane zielone warzywa na 2-3 minuty.
  3. Tak podgotowane warzywa przekładamy do durszlaka i obficie przepłukujemy zimną wodą.
  4. Do miski z kaszą dodajemy kukurydzę/groszek, sok z cytryny, zioła i oliwę z oliwek lub olej. Na końcu dodajemy zblanszowane warzywa. 
  5. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
WŁALA:)

1 komentarz :

Olka pisze...

Fajny pomysł na lunch do pracy.

font-family: 'Comfortaa', cursive;