25.01.2015

Pudding chlebowy z rodzynkami i cynamonem

Są takie eksperymenty kulinarne, których efekty bywają zaskakujące... I nie myślę tutaj bynajmniej o zachwytach i pozytywnych doznaniach związanych z odkryciem genialnego przepisu. Powiedzmy sobie wprost, są takie dania o których chcielibyśmy zapomnieć jak najszybciej. Tak też było z chlebem wykonanym wg receptury Sophie Dahl. Nie wiem co poszło nie tak, może to była kwestia suszonych drożdży czy zbyt krótkiego czasu pieczenia- w każdym razie zamiast rumianego bochenka otrzymałam dość blady zakalec. A że z wyrzucaniem jedzenia mam ogromny problem - postanowiłam wykorzystać chlebowy gniot do przygotowania puddingu. Patent sprawdził się świetnie i na pewno będę do niego sięgać za każdym razem, gdy kulinarny eksperyment zakończy się klęską.
pudding chlebowy, bread pudding, sposób na zakalec
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • forma do pieczenia
  • miska 
  • miseczka 
SKŁADNIKI:
  • 1 czerstwy, stary lub niedopieczony chleb
  • niepełna szklanka rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki  cukru brązowego + 1 łyżka do posypania wierzchu 
  • 1 łyżka cynamonu + szczypta do posypania wierzchu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W dużej misce umieszczamy chleb pokrojony na 2 cm kawałki i rodzynki.
  2. W mniejszej misce mieszamy jajka, mleko, cukier, cynamon i ekstrakt z wanilii a następnie przelewamy do miski z chlebem.
  3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  4. W tym czasie formę do pieczenia smarujemy masłem, a piekarnik nagrzewamy na 175°C.
  5. Po upływie 30 minut ciasto wlewamy do formy, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
  6. Przed podaniem pudding można polać syropem czekoladowym lub klonowym. 
WŁALA :)

3 komentarze :

zufik pisze...

Lubię przepisy a'la recycling, super pomysł!

Marta pisze...

jadłam podobny w sobotę, tyle, że wykonany z obsuszonego ciasta drożdżowego :)
rewelacja!

Biedronka pisze...

Marta, pomysł z suchym drożdżowcem brzmi świetnie!

font-family: 'Comfortaa', cursive;