13.01.2015

Curry z kalafiorem i ananasem

Dziś zapraszam Was na obiad błyskawiczny. Nie, nie będzie to propozycja na danie z użyciem gotowych fixów czy mieszanek- takich potraw tu nie uświadczycie ;) Biedronka w kuchni serwuje dziś curry z kalafiorem i ananasem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam około 45 minut ( w czasie których spokojnie zrobicie coś w tzw. "międzyczasie")- przy dobrej organizacji przyrządzicie je rano, jeszcze przed wyjściem do pracy. 
Przepis pochodzi z bloga chillifiga.

curry wegetariańskie

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel z pokrywką 
SKŁADNIKI:
  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 1 świeży ananas pokrojony w kostkę 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże cebule posiekane w drobną kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek posiekanej kolendry
  • sól, pieprz  
  • dodatkowo : ugotowany ryż długoziarnisty/ kuskus 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kalafior który podsmażamy 5 minut. 
  2. Następnie dodajemy curry, kurkumę, czosnek oraz cebulę, dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne 5 minut. 
  3. Na końcu dodajemy pomidory, mleko kokosowe, ciecierzycę, ananasa i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. 
  4. Przed podaniem curry posypujemy posiekaną kolendrą. 
  5. Podajemy z ryżem lub z kuskusem.
WŁALA:)

1 komentarz :

Magdalena Kuchaja pisze...

świetna wegetariańska propozycja!

font-family: 'Comfortaa', cursive;