18.01.2015

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem, z dojazdami do szkoły muzycznej i barem mlecznym "Koziołek Matołek", który istnieje w moim rodzinnym mieście do dnia dzisiejszego. Cieszę się, że po kilkunastu latach udało mi się odtworzyć smak, który tak dobrze zakodowały moje kubki smakowe, oraz jego formę (lubię, gdy barszcz jest tak gęsty, że łyżka dosłownie stoi po włożeniu jej do zupy). 

barszcz czerwony, zupa, barszcz, zupa z buraków


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • mniejszy garnek
  • tarka 
  • patelnia 
  • miska 
SKŁADNIKI:
WYWAR
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych lub jagnięcych
  • 3 litry wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty, sól
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 1/2 szklanki namoczonej na noc a następnie ugotowanej fasoli lub 1 puszka fasoli
  • 1/4 główki kapusty
  • 5 ziemniaków 
  • 10 dag słoniny pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 duże buraki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy mięso, warzywa i przyprawy.
  2. Gdy wywar się gotuje przygotowujemy warzywa: Kapustę siekamy, solimy i wygniatamy. Buraki gotujemy w łupinach w mniejszym rondlu a po wystudzeniu ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.
  3. Do ugotowanego wywaru dodajemy kapustę i ziemniaki, całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. 
  4. Następnie do wywaru dodajemy pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę, fasolę oraz pokrojone w kostkę mięso, na którym gotowaliśmy wywar. 
  5. Na patelni podsmażamy słoninę, dodajemy cebulę a gdy cebula się zeszkli dodajemy buraki i całość podsmażam około 10 minut. Na koniec do buraków wlewamy śmietanę. Tak przygotowane buraczki dodajemy do wywaru. 
  6. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny i trzymamy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  7. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy do niej czosnek i posiekaną natkę pietruszki. 
WŁALA J

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;