07.12.2014

Mini serniczki z musem owocowym na piernikowym spodzie

Przepis na mini serniczki to kolejny post, który powstał we współpracy z producentem musów Just Mousse. Tym razem wykorzystałam mus gruszkowy, który pięknie "zgrał się" z piernikowym spodem i delikatnym sernikiem. 
Z podanych proporcji otrzymacie 8-10 mini serniczków. 


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  2 godziny + kilka godzin (na schłodzenie serniczków)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • blender
  • mikser 
  • foremki silikonowe
  • rondelek 
SKŁADNIKI: 
Spód piernikowy:
  • 200g pierniczków
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
Sernik:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo 
  • 3 opakowania musu owocowego Just Mousse 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W blenderze umieszczamy pierniczki i masło i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Piernikową masą wykładamy dno silikonowych foremek a następnie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
  3. Gdy spody się podpiekają przygotowujemy masę serową.
  4. W misce miksera umieszczamy twaróg sernikowy i cukier a następnie całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo (cały czas miksując) pozostałe składniki sernika- mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, jajka i ekstrakt z wanilii.
  5. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek silikonowych (do 3/4 wysokości) z lekko przestudzonym spodem piernikowym.
  6. Tak przygotowane serniczki wkładamy do piekarnika na 18 minut. 
  7. Upieczone serniczki pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wkładamy je do lodówki na kilka godzin.
  8. Po kilku godzinach mus przekładamy do rondelka i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż  uzyska konsystencję gęstych powideł śliwkowych.
  9. Tak przygotowanym musem smarujemy masę sernikową i całość schładzamy w lodówce przez kolejne kilka godzin.
WŁALA :)
font-family: 'Comfortaa', cursive;