02.12.2014

Kolorowa posypka cukrowa

Kolorowa posypka cukrowa to moje ostatnie odkrycie, jeśli chodzi o własnoręczny wyrób elementów dekoracyjnych ( zaraz po linijce, która okazała się najbardziej przydatnym gadżetem do dekoracji tortów ;)). 
Poniższy patent daje Wam w zasadzie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o posypki cukrowe, a nieograniczone możliwości to jedna z tych rzeczy, które Biedronki lubią najbardziej. Mam nadzieję, że i Wam patent na kolorową posypkę cukrową przypadnie do gustu :)
domowej roboty kolorowa posypka



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  5 minut + 20 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • woreczek strunowy
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub wałek
SKŁADNIKI: 
  • garść cukru (użyłam zwykłego cukru kryształu)
  • kilka kropel barwnika spożywczego (w przypadku barwników w żelu lub w proszku - odrobina barwnika rozcieńczonego w kilku kroplach wody)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do woreczka strunowego wsypujemy cukier i dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego.
  2. Woreczek szczelnie zamykamy ,a następnie potrząsamy nim aż barwnik zabarwi nam cukier.
  3. W międzyczasie nastawiamy piekarnik do temperatury 50ºC .
  4. Zabarwiony cukier przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wkładamy do piekarnika na 15-20 minut- w tym czasie cukier stanie się zbrylony i lekko się podsuszy.
  5. Po tym czasie wyciągamy blachę i za pomocą łyżki/wałka/tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy cukier.
  6. Gotową mieszankę możemy użyć od razu- jeśli przygotowujecie ją z wyprzedzeniem- przed zamknięciem jej w szczelnym pojemniku- pozostawcie ją na kilka godzin bez przykrycia. 
  7. Jeśli z czasem cukier stanie się zbrylony- przed użyciem posypki wystarczy go przemieszać widelcem, lub (gdy będzie oporna) "potraktować" wałkiem/tłuczkiem do ziemniaków. 
WŁALA :)

1 komentarz :

Ewa Paszkiewicz pisze...

Dla mnie bomba! Nie dość, że można stworzyć dowolny kolor, to jeszcze cena będzie zdecydowanie bardziej atrakcyjna niż "gotowca" :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;