13.12.2014

Gołąbki

Gołąbki wśród moich znajomych mają opinię dania, którego przygotowanie trwa bardzo długo i przy którym nieźle trzeba się ... "namęczyć";)  Mam nadzieję, że poniższym przepisem rozprawię się tym mitem. Gołąbki nie są co prawda daniem,które przygotujecie w jednym garnku i po ich zrobieniu  jest trochę zmywania, zapewniam Was jednak, że ilość garów do zmycia równa się temu, co zastaniecie w zlewie po przygotowaniu klasycznego schaboszczaka z ziemniakami i surówką. 

Z podanych proporcji otrzymacie 12 dużych gołąbków.

gołąbki, gołąbki jak u mamy, dania z kapusty


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut  (przygotowanie)+ 1 godzina (zapiekanie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • patelnia 
  • rondelek
  • naczynie żaroodporne 
  • tarka
  • blender 
  • duża miska 
SKŁADNIKI:
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
  • 3 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • pomidory w puszce
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście a następnie nożem wycinamy głąb, po czym delikatnie zdejmujemy warstwami  liście uważając by ich uszkodzić.
  2. Tak przygotowane liście wkładamy pojedynczo do wody zagotowanej z 1 łyżką soli w dużym garnku i blanszujemy przez około 1 minutę, po czym wyjmujemy i odkładamy na bok.
  3. W międzyczasie w rondelku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Przygotowujemy także warzywa: marchew, pietruszkę i seler korzeniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. 
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Po kilku minutach (gdy cebula się zeszkli) dodajemy pozostałe warzywa, całość przyprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ryż i surowe mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy. 
  7. Tak przygotowany farsz zawijamy w największe liście kapusty i układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym uprzednio częścią pozostałych liści.  
  8. Pomidory miksujemy z koncentratem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki, a następnie przykrywamy resztą liści i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez godzinę.
WŁALA :)

1 komentarz :

Elexis pisze...

Strasznego smaka mi narobiłaś:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;