30.11.2014

Pierniczki na choinkę i nie tylko

Na przepis, którym dziś się Wami dzielę natknęłam się przypadkowo, gdy szukałam przepisu na ciasto, z którego mogłabym zrobić chatkę z piernika. Szukałam prostego i sprawdzonego przepisu na pierniczki, które dobrze będą trzymać kształt i które nie spadną z choinki pod wpływem własnego ciężaru. Taki przepis znalazłam na blogu Śladami słodkiej babeczki ( jeśli chcecie zrobić chatkę z piernika- pod tym linkiem znajdziecie dokładne instrukcje + szablon do wydrukowania). W sobotę upiekłam prefabrykaty do chatki i kilka pierniczków, dziś zagniotłam nową partię ciasta, z której otrzymałam 6 blach ciasteczek.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie- trzeba odczekać 2-3 minuty przed przeniesieniem je na kratkę. Po wystygnięciu pierniczki stają się twarde- co jest zaletą w przypadku pierniczków, które będą wisiały na choince. Jeśli chcecie, aby zmiękły- na kilka dni przed świętami włóżcie je do metalowej puszki ze skórką od jabłka owiniętą w gazę. 
Co ważne- ciasto bardzo dobrze się wałkuje- nie wymaga podsypywania mąką, nie rwie się, nie potrzebuje czasu na związanie. Jeśli w kuchni pomagają Wam maluchy- to ciasto będzie idealne na wspólne wycinanie pierniczków!

Wpis na temat lukrowania (aktualizowany na bieżąco) znajdziecie tutaj 



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 1 godzina (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • stolnica silikonowa (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta kruchego
SKŁADNIKI: 
  • 600g mąki pszennej
  • 7 łyżek miodu 
  • 200g cukru brązowego
  • 250 g masła ( jeśli będziecie jeść pierniczki) lub margaryny (jeśli z ciasta przygotowujecie chatkę lub pierniczki na choinkę i nie zamierzanie ich jeść po zakończeniu świąt)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika z tego przepisu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku podgrzewamy miód, masło/margarynę i cukier mieszając od czasu do czasu i odstawiamy na 15 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, kakao, sól i przyprawę do piernika.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  4. Ciasto rozwalkowjemy na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
  5. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez 8 - 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić). W przypadku większych pierniczków/ elementów chatki czas pieczenia może wynieść nawet 12 minut.
  6. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i po 2 minutach przekładamy na kratkę do studzenia.
  7. Pierniczki, które mają być miękkie przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.  
WŁALA :)

4 komentarze :

Magdalena Kuchaja pisze...

cudowne i pyszne :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

gin pisze...

Śliczne Ci wyszły :)

Agnieszka pisze...

Kakao do suchych?

Biedronka pisze...

Agnieszka - do suchych :) Już poprawiłam.

font-family: 'Comfortaa', cursive;