25.10.2014

Rogale dla Marcina

Jedną z rzeczy, jaką uwielbiam w gotowaniu i pieczeniu jest to, że są takie dania, których przygotowanie ma sens tylko o danej porze roku, a czasami w jednym, konkretnym dniu. Choć z mojego rodzinnego domu nie wyniosłam gotowania zgodnie z zasadą sezonowości, to od początku bycia "na swoim" staram się gotować zgodnie z kalendarzem plonów i świąt. Kilka lat temu postanowiłam, że 11 listopada i w naszym domu na stole pojawią się rogale marcińskie dając początek "nowej, świeckiej tradycji". 

Przepis, który dziś Wam przedstawiam jest moją wariacją na temat tradycyjnych rogali świętomarcińskich- zmodyfikowałam składniki farszu (biały mak zastąpiłam niebieskim, oprócz orzechów do nadzienia dodaję też suszone owoce). Przepis na ciasto półfrancuskie pochodzi Moich wypieków. 

Nie będę ukrywać- z rogalami jest trochę "zachodu". Mogę Wam jednak zagwarantować, że już po pierwszym kęsie nie będzie żałować ani jednej minuty spędzonej w kuchni na ich przygotowaniu!

rogale świętomarcińskie, rogale marcińskie

 POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 4 godziny ( przygotowanie ciasta i farszu) + 12 godzin (odpoczynek ciasta) + 1 godzina ( składanie i pieczenie rogalików)

POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • mikser
  •  miska
  •  piekarnik
  • papier do pieczenia
  •  rondelek
SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200g masła w temperaturze pokojowej 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
FARSZ: 
  • 300 g maku niebieskiego
  • 170g migdałów
  • 60g orzechów włoskich
  • 80g daktyli
  •  50g śliwek suszonych
  • 20g moreli suszonych
  • 50g suszonych fig
  • 200g cukru pudru 
  •  2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •  3 łyżki śmietanki 36%
  • 5 podłużnych biszkoptów
LUKIER I POSYPKA
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 1 szklanka cukru pudru wymieszana z 2 łyżkami soku z cytryny 
  • 100 g posiekanych migdałów 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO: 
  1. Mleko mieszamy z drożdżami, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii, mąkę pszenną, cukier, sól i roztopione masło a następnie krótko wyrabiamy ciasto ( będzie klejące).
  2. Z ciasta formujemy prostokąt, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 30x15 cm tak, by krótsze boki stanowiły górę i dół. 
  4. Na tak rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy 200 g masła zostawiając 0,5 cm marginesu z każdej strony i składamy na 3 części tak jak składamy kartkę papieru (od góry do środka i od dołu na złożoną do środka górną część). 
  5. Sklejamy dokładnie brzegi i rozsmarowujemy na prostokąt o bokach 30x15 cm i ponownie składamy tak jak w punkcie 4. 
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut, a następnie trzykrotnie powtarzamy proces wałkowania i chłodzenia ciasta.
  7. Po ostatnim wałkowaniu ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin ( a najlepiej na całą noc). 
  8. Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed wałkowaniem rogalików. 
FARSZ: 
  1. Mak i orzechy zalewamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i dobrze osączamy.
  2. Mak, orzechy, migdały i suszone owoce mielimy dwukrotnie z migdałami.
  3. Dodajemy cukier puder, pokruszone biszkopty i śmietanę a następnie całość dokładnie mieszamy tak, by masa była zwarta ale nie płynna. 
  4. Ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 na 34 cm i kroimy na 12 trójkątów o długich bokach. 
  5. Następnie rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
  6. Gotowe rogaliki układamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
  7.  Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  8. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  9. Rogaliki pieczemy około 20 minut do momentu zezłocenia rogalików. 
  10. Po upieczeniu zostawiamy na kratce i jeszcze ciepłe polewamy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i posypujemy migdałami. 
WŁALA:)


1 komentarz :

Kinga Łucja pisze...

Smacznie i świetnie wygląda! :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;