18.10.2014

Jesienna granola

Zgodnie z zapowiedzią zapraszam Was na przepis na jesienną granolę pochodzący z książki Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia". Nie byłabym sobą, gdybym nieznacznie nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu ;) 
To, co uwielbiam w granoli to fakt, że podobnie jak w przypadku batonów owsianych możemy do niej dodać wszystko to, na co mamy ochotę. 
Granola sprawdzi się nie tylko na śniadanie- bardzo często jem ją na godzinę przed treningiem. 

granola, kinga paruzel, niezwykła kuchnia, masterchef

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut (10 min na przygotowanie + 50 min na pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik 
  • miska
  • rondelek
  • papier do pieczenia 
  • blacha do pieczenia 
SKŁADNIKI: 
  •  3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki żurawiny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, amarantus, orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól oraz jabłko.
  3. W rondelku  mieszamy olej, ekstrakt z wanilii, sok z pomarańczy, miód i cukier. Całość podgrzewamy do połączenia składników.
  4. Zawartość rondelka wylewamy do suchych składników, całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowaną granolę wkładamy do piekarnika na 45 minut, co 10-15 minut mieszając aby się przypaliła.
  6. Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia a następnie mieszamy z żurawiną.
  7. Granolę przekładamy do słoika/szczelnego pojemnika- w ten sposób możemy ją przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 tygodni. 
WŁALA :)
font-family: 'Comfortaa', cursive;