10.08.2014

Pulpety z łososia w sosie koperkowym

Pulpety "chodziły" za mną od dawna. Kiedy na blogu soslowcuisine pojawił się przepis na klopsiki z łososia- wiedziałam, że oto nadeszła wiekopomna chwila. Czym prędzej pobiegłam do sklepu po rybę (resztę składników miałam w domu) i w ciągu godziny (licząc czas niezbędny na ugotowanie bulionu) na stole pojawił się obiad na dwa dni. Pierwszego dnia podałam je z warzywami z wywaru, drugiego- z ryżem pełnoziarnistym. 

pulpety z łososia w sosie koperkowym

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel
  • garnek 
  • tarka
  • patelnia 
  • miska
  • ręczniki papierowe
SKŁADNIKI:
BULION WARZYWNY
  • 6 średnich ziemniaków
  • pęczek świeżej włoszczyzny (warzywa obrane i pokrojone w grubą kostkę)
  • kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 litry wody
PULPETY
  • 400 g świeżego łososia
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz
SOS

  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 dorodny pęczek koperku
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondlu umieszczamy wszystkie składniki na bulion, wstawiamy na średni ogień i gotujemy około 30 minut ( do momentu, aż warzywa będą miękkie). Następnie warzywa wyciągamy z bulionu (nie wyrzucamy- przydadzą się jako dodatek do pulpetów).
  2. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, z której następnie lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Pulpeciki wkładamy na 2- 3 minuty do gotującego się bulionu, a następnie odkładamy na bok.
  4. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do niej łyżkę bulionu a następnie całość wlewamy, cały czas mieszając do wywaru. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i sok z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;