03.08.2014

Ciasteczka energetyczne z amarantusem

Z lekkim opóźnieniem zapraszam Was na przepis na ciasteczka energetyczne z amarantusem. Podobnie jak w przypadku batonów energetycznych- wybór orzechów, bakalii i nasion należy do Was. 
batony energetyczne, ciastka owsiane


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut +15 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • rondelek
  • miska 
  • piekarnik
  • papier do pieczenia 
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki płatków ( mieszanka dowolnych- owsianych, żytnich, gryczanych lub jeden ich rodzaj)
  • 0,75 szklanki otrąb ( mieszanka dowolnych lub jeden rodzaj)
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 0,25 szklanki posiekanych orzechów i/lub migdałów.
  •  0.25 szklanki pestek (sezam, dynia, siemię lniane)
  • 1 szklanka posiekanych suszonych owoców
  • 0,5 szklanki miodu (syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z owoców (pomarańczy, jabłka, cytryny, porzeczek) 
  • 1 szklanka wody 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C.
  2. Na suchej patelni podprażamy przez 5-7 minut płatki i otręby, amarantus potem dodajemy orzechy i pestki i całość mieszając podprażamy kolejne 2-3 minuty.
  3. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy miód i sok. 
  4. Podprażone otręby przekładamy do dużej miski, dodajemy wodę, miód z sokiem i suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajcie odrobię wody- jak za wilgotna- więcej płatków
  5. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, które rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja do formowania ciasteczek użyłam okrągłych rantów) .
  6. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  7. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do wystygnięcia. 
WŁALA :) 

2 komentarze :

misssieczko pisze...

a kiedy dodajemy amarantus????

Biedronka pisze...

Razem z otrębami- dziękuję za czujność- przepis już zaktualizowałam :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;