29.07.2014

Zapiekanka z tofu, ryżu pełnoziarnistego i szpinaku

Moja dzisiejsza propozycja nie zwycięży w konkursie na "najpiękniejsze danie na diecie"- urodą dorównuje bigosowi czy flaczkom. Ale czy zawsze jemy oczami? Na szczęście nie :)
Jej przygotowanie w przeciwieństwie do tego, co zmajstrowałam dziś na obiad i drugie śniadanie (więcej w kolejnym podsumowaniu moich zmagań :)) mogę zaliczyć do udanego eksperymentu kulinarnego. 


Zapiekanka z tofu, ryżu pełnoziarnistego i szpinaku


POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 1 godzina pieczenia + 1 godzina (odpoczynek przed pokrojeniem) 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • okrągła tortownica
  • piekarnik
  • papier do pieczenia 
  • blender
  • miska
SKŁADNIKI:
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
  • 1 jajko
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula 
  • opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 opakowanie tofu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( jedna do podpieczenia spodu i jedna do sosu) 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce mieszamy  ryż i jajko, a następnie całość przekładamy do tortownicy dobrze dociskając do dna.
  3. Wierzch ryżowego spodu smarujemy oliwą z oliwek. 
  4. Nastawiamy piekarnik na 190°C.
  5. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut tortownicę z ryżowym spodem. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika (którego nie wyłączamy) i zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Gdy spód się podpieka- przygotowujemy farsz. 
  7. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dodajemy paprykę i całość podduszamy przez około 10 minut.
  8. Po tym czasie do cebuli, czosnku i papryki dodajemy bazylię i szpinak, mieszamy i podgrzewamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
  9. W blenderze umieszczamy: tofu, musztardę, kurkumę, sos sojowy, mleko, mąkę kukurydzianą i oliwę. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  10. Na podpieczony ryżowy spód wykładamy warzywa, na wierzch wylewamy masę z tofu. 
  11. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  12. Gotową zapiekankę wyciągamy z tortownicy po godzinie od jej wyjęcia z piekarnika. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;