27.07.2014

Sałatka z bobu, kaparów i zielonej pietruszki

Sałatka z bobu to idealny dodatek do mięsa z grilla i znakomita alternatywa dla ziemniaków czy chleba. Jak dla mnie- to jedno z ważniejszych odkryć minionego tygodnia. Nie sądziłam że bób tak dobrze zgra się z kaparami- a jednak :) Zresztą, przekonajcie się sami!
sałatka, bób, kapary, zielona pietruszka

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • miska 
  • miseczka
  • garnek
SKŁADNIKI:
  • 500 g bobu
  • 1 mały słoiczek kaparów 
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
  • 1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku gotujemy wodę z 1 łyżką cukru, gdy się zagotuje- dodajemy bób, który gotujemy przez 15 minut.
  2. Ugotowany bób przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie obieramy z łupinek.
  3. W miseczce mieszamy składniki sosu, tj: jogurt, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. 
  4. Do obranego bobu dodajemy kapary i sos a następnie całość dokładnie mieszamy. 
WŁALA:)

1 komentarz :

Ka Ro pisze...

Uwielbiam bób, ale zazwyczaj jem go bez niczego. Twoja sałatka wygląda super, na pewno spróbuję, gdy bób będzie "w pełni":)

font-family: 'Comfortaa', cursive;