15.07.2014

Patent na batony energetyczne

Dziś zapraszam Was na przepis-patent na batony, które dodadzą Wam energii. To, co się w nich znajdzie zależy tak naprawdę od Was i od tego, co znajduje się w Waszej podręcznej spiżarni. Jeśli tylko będziecie trzymać się wskazanych niżej proporcji- wystarczy 10 minut, aby przygotować batoniki, które wystarczą Wam na cały tydzień! 

Poniższy przepis to bardzo luźna interpretacja receptury na Mega Baton jedynej i niepodrabialnej ;) Kingi Paruzel. 
batony owsiane, batoniki owsiane


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut +1 godzina (czas na stężenie) 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • rondelek
  • miska 
  • keksówka lub inna blacha do pieczenia
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki płatków ( mieszanka dowolnych- owsianych, żytnich, gryczanych lub jeden ich rodzaj)
  • 1 szklanka otrąb ( mieszanka dowolnych lub jeden rodzaj)
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub migdałów.
  •  0.5 szklanki pestek (sezam, dynia, siemię lniane)
  • 1 szklanka posiekanych suszonych owoców
  • 0,5 szklanki miodu (syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z owoców (pomarańczy, jabłka, cytryny, porzeczek) 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na suchej patelni podprażamy przez 5-7 minut płatki i otręby, potem dodajemy orzechy i pestki i całość mieszając podprażamy kolejne 2-3 minuty.
  2. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy miód i sok. 
  3. Podprażone otręby przekładamy do dużej miski, dodajemy miód z sokiem i suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajcie odrobię wody- jak za wilgotna- więcej płatków
  4. Jeszcze ciepłą masę  przekładamy na blachę/ do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, dobrze zgniatamy (ja użyłam tłuczka do ziemniaków) i odkładamy na godzinę.
  5. Po godzinie masę wyciągamy z formy i kroimy na kawałki. kroimy w kawałki.
WŁALA :) 

3 komentarze :

dr Lifestyle pisze...

Dobrze zrozumiałam, że robi się je bez piekarnika?:)

Biedronka pisze...

Dobrze zrozumiałaś :)

Biedronka pisze...

Dobrze zrozumiałaś :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;