08.07.2014

Mrożony jogurt malinowy

Hej!
po dłuższej przerwie spowodowanej domykaniem różnych super ważnych dla mnie tematów powracam do Was z prawdziwym, malinowym orzeźwieniem. Jeśli w czeluściach Waszej zamrażarki  czai się gdzieś maszynka do lodów to dziś zrobicie z niej dobry użytek. Jeśli nie macie takiego ustrojstwa- musicie uzbroić się w mikser i odrobinę cierpliwości :) 

jogurt malinowy, mrożony jogurt, dietetycznie


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 
METODA "DLA MASZYNISTÓW": 15 godzin ( czas niezbędny na schłodzenie maszynki do robienia lodów) + 20 minut( przygotowanie jogurtu w maszynie) + 20 minut (schłodzenie)
METODA "ANALOGOWA": 3 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • blender
  • miska 
  • maszynka do robienia lodów ( opcjonalnie) 
  • pojemnik
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki malin
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wiśniówki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i całość dokładnie miksujemy. 
  2. Dalszy tryb postępowania zależy od tego, czy dysponujemy maszynką do lodów:
  • jeśli posiadamy maszynkę to schłodzoną masę wlewamy do maszynki i postępujemy wg zaleceń producenta po czym przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kolejne 20 minut.
  • jeśli nie posiadamy maszynki, to nic straconego! schłodzoną masę przelewamy do pojemnika, który umieszczamy w zamrażarce. Co 30 minut wyciągamy masę z zamrażarki, miksujemy mikserem i wkładamy do zamrażarki , aż osiągniemy kremową konsystencję. 
Uwaga: Gdy jogurtu nie podajecie od razu- nakładajcie je 10 minut po wyjęciu z zamrażarki.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;