19.07.2014

Gofry pełnoziarniste

Dziś zapraszam Was na dietetyczną wariację na temat gofrów pszennych Fannie Farmer. Ich przygotowanie zajmie Wam 20 minut - zapewniam Was, że po takim śniadaniu dzień po prostu musi być udany!  

gofry pełnoziarniste, gofry
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • gofrownica
  • mikser
  • 2 miski
  • rondelek
  • duża łyżka 
  • kratka do studzenia ciasta
SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej ( lub mieszanki pół na pół- mąki pełnoziarnistej z gryczaną czy żytnią) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru muscovado lub trzcinowego.
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki masła 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło.
  2. W jednej misce ubijamy na sztywno białka.
  3. W kolejnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  4. Następnie do suchych składników dodajemy żółtka, następnie mleko i rozpuszczone masło szybko mieszając
  5. Na końcu delikatnie mieszając dodajemy białka. 
  6. Gofrownicę rozgrzewamy, następnie przy pomocy łyżki nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy gofry około 2 minut.
  7. Gotowe gofry studzimy chwilę na kratce. 
  8. Podajemy od razu. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;