26.07.2014

Chłodnik z awokado, cukinii i czarnuszki

Chłodnik z awokado, cukinii i czarnuszki to mój sposób na przetrwanie upałów. Czarnuszka od kilku lat jest jednym z moich ulubionych dodatków jeśli chodzi o pieczony przeze mnie chleb (do czego wrócę, jak tylko znajdę chwilę :)). Jak się okazało- jej smak doskonale pasuje do awokado, kolendry i cukinii. Dodatkowym plusem poniższego przepisu jest to, że przygotowanie zupy zajmie Wam mniej niż 10 minut! 

chłodnik, zupa


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 2 godziny (czas na schłodzenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska 
SKŁADNIKI:
  • 2 młode cukinie 
  • 1 awokado
  • 4 ogórki sałaciaki 
  • pół pęczka kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego ( w tym 1,5 szklanki gęstego i 1,5 szklanki rzadszego)
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W mikserze umieszczamy 1,5 cukinii ( pozostałą jej część kroimy w kostkę), dodajemy awokado, ogórki, kolendrę, sok z limonki i całość miksujemy na gładką masę. 
  2. Do garnka lub większej miski wlewamy jogurt, oliwę z oliwek, dodajemy zmiksowane wcześniej warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Tak przygotowaną zupę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Przed podaniem dodajemy kawałki cukinii i posypujemy czarnuszką. 
WŁALA :)

3 komentarze :

Kinga Łucja pisze...

Lubię chłodniki :)

Pozdrawiam

nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Olka pisze...

Jak coś jest z czarnuszką to zawsze przyciąga moją uwagę :)

gin pisze...

Rozkoszny ma kolor :) Świetnie wygląda posypana czarnuszką :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;