18.05.2014

Tarta z truskawkami

Moją dzisiejszą propozycję można spokojnie określić mianem "pochwały prostoty". Nie znajdziecie w nim zaskakujących połączeń smakowych, ale dobrze znane Wam składniki. Kruche ciasto, krem na bazie mascarpone ( który często wykorzystuję do tortów), świeże truskawki i mięta - czy potrzeba czegoś więcej? 

tarta z truskawkami, truskawki, mascarpone

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 2 godziny (odpoczynek ciasta)+ 30 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • forma do tarty lub okrągła tortownica
  • wałek
  • stolnica
  • suchy groch/fasola/garnek (do obciążenia ciasta)
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta lub silna para rąk
  • mikser
  • garnek
  • folia spożywcza
  • miska  
SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
KREM 
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 kg mascarpone
  • 250ml śmietanki 30% bardzo zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść listków mięty 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy ciasto na spód: W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier i ucieramy aż utrzymamy "kruszonkę". Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników. 
  2. Z gotowego ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Gdy ciasto odpocznie w lodówce rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i układamy w formie tak, aby brzegi wystawały z formy ( gdy używamy formy innej niż ceramiczna lub szklana należy przedtem wyłożyć ją papierem do pieczenia). Uważamy, aby nie "rozciągać" ciasta, nie wylepiamy też formy małymi kawałeczkami ciasta. Tak przygotowaną formę odkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  4. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 210°C.
  5. Schłodzone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia na który kładziemy obciążenie ( fasolę, groch lub garnek o nieco mniejszym rondzie niż nasza forma) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto przez kolejne 10 minut.
  6. Gotowy spód wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
  7. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek mascarpone.
  8. Krem układamy na wystudzonym spodzie, wierzch dekorując truskawkami i miętą. 
WŁALA :)

3 komentarze :

Kulinarne Inspiracje pisze...

cudna tarta :)

gin pisze...

Zdecydowanie nie - dla mnie taka tarta to kwintesencja lata :)

Yoerukoe pisze...

1 łyżeczka soli to trochę za dużo, wystarczy szczypta ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;