29.05.2014

Pierś z kurczaka zapiekana z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni, więc i ja postanowiłam dodać coś z wykorzystaniem tego warzywa do mojego kulinarnego repertuaru. Tym razem nie będzie to deser, a danie obiadowe. Oprócz intrygującego smaku bardzo ważne jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie ( wieczorem wszystko mieszamy, rano pieczemy).  Jednym słowem- to idealna propozycja dla wiecznie zabieganych. 

kurczak, rabarbar


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut + noc (marynowanie) + 40 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • naczynie żaroodporne 
  • blacha
  • piekarnik
SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę
  • 3 szklanki pokrojonego w plastry o grubości 1 cm rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyż ki sosu chilli limonkowo-kolendrowego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ryż, makaron sojowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc) do lodówki.
  2. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do  180°C i umieszczamy w nim naczynie z kurczakiem na 45 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut. 
  3. W międzyczasie gotujemy makaron sojowy lub ryż, z którym podajemy kurczaka. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;