14.05.2014

Obwarzanki

Dzień dobry!
Po dłuższej przerwie spowodowanej narodzinami mojego drugiego, blogowego dziecka wracam do Was z przepisem na obłędne obwarzanki, które jakiś czas temu wypatrzyłam u Twardego Szparaga
Jeśli jeszcze nie znacie jego bloga- koniecznie musicie to nadrobić! Choć podejście Wala do "konstruktywnej krytyki" różni się od tego, co ja rozumiem pod tym pojęciem ;), to bez tego wariata nie wyobrażam już sobie mojego blogowania.
U Walentyna znajdziecie zarówno przepisy z kategorii  kulinarnych wyzwań  jak i takie, z którymi bez problemu poradzi sobie osoba przypalająca wodę na herbatę :) 

obwarzanki, bajgle, twardy szparag


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 40 minut ( wyrośnięcie obwarzanków) + 30 minut (gotowanie i pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia
  • garnek lub patelnia z szerokim rondem 
  • łyżka cedzakowa 
  • kratka do studzenia obwarzanków
SKŁADNIKI ( na 10 sztuk): 
  • 560 g mąki
  • 225 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki melasy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • sezam, mak do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy mąkę, sól, cukier i melasę.
  2. W szklance rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie a następnie całość wlewamy do suchych składników.
  3. Włączamy robot z zamontowaną końcówką do ciasta drożdżowego i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż będzie jednolite i plastyczne.
  4. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kawałków, z każdej z nich formujemy wałek o długości około 20-25 cm,którego końcówki zwilżamy wodą i sklejamy tak, by powstał obwarzanek. 
  6. Obwarzanki odkładamy na blachę/deskę i przykrywamy ściereczką tak, by nie wysychały. 
  7. Po ulepieniu obwarzanków w garnku lub patelni zagotowujemy około 2 litrów wody.
  8. W tym samym czasie nastawiamy piekarnik do temperatury 220°C. 
  9. Następnie do gotującej się wody wrzucamy po 3-4 obwarzanki gotując je po około 30 sekund z każdej strony.
  10. Tak podgotowane obwarzanki przekładamy na chwilę na kratkę a następnie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, posypujemy makiem  sezamem, lub solą i wkładamy do piekarnika na 17-18 minut. 
  11. Upieczone obwarzanki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
 WŁALA :) 

2 komentarze :

Fav Cook pisze...

Chyba nie ma nic lepszego jak takie domowe obwarzanki.. :)

soulstorm-everywhere pisze...

wyglądają pysznie :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;