03.05.2014

Makaron bolognese

Zeszły weekend spędziliśmy z Panem Biedronkiem z dala od cywilizacji, ale za to bardzo blisko natury :)
I jak to z weekendami bywa- w sobotę od rana do wieczora lało. Gdy padło pytanie "Co robimy na obiad, bo grill odpada" od razu pomyślałam o makaronie z sosem bolognese, na który przepis znalazłam na blogu Delimammy
Pomysł został zaakceptowany przez aklamację i kilka godzin później cała ekipa Pszczonówszor zajadała się obiadem, przygotowanym z czterokrotnie większej ilości składników niż te podane poniżej. 

makaron bolognese, spaghetti z mięsem

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  rondel
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
SKŁADNIKI:
  • 500 g makaronu spaghetti, bucatini lub linguine
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 posiekana cebula
  • 1 marchewka starta na tarce o drobnych oczkach
  •  2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • sól, pieprz do smaku
  •  starty parmezan do posypania 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, marchew i seler naciowy, całość podsmażamy 5 min od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy około 7 minut.
  3. Po tym czasie całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku a następnie dodajemy wino, mieszamy i podgotowujemy przez kolejne 10 minut.
  4. Na końcu dodajemy pomidory w puszce i koncentrat, całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. 
  5. Po 45 minutach makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy dokładnie z sosem na patelni a następnie podgrzewamy przez kilka minut.
  7. Przed podaniem makaron posypujemy parmezanem. 
WŁALA:)


Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;