19.04.2014

Wielkanocne ciasteczka

Gdy portal Jemy w Łodzi poprosił mnie o podzielenie się z czytelnikami świątecznym przepisem wiedziałam, że oto nadarzyła się doskonała okazja na przedstawienie prawdziwego hitu w postaci przepisu na kruche ciasteczka. 
Przepis jest bardzo wydajny ( z jednej porcji otrzymamy około 30-40 ciasteczek) a samo przygotowanie ciasteczek nie jest czasochłonne. Co ważne- ciasteczka podczas pieczenia nie tracą kształtu i nie "puchną" , co jest szczególnie ważne gdy chcemy je udekorować lukrem lub masą cukrową. 

kruche ciastka, ciastka do lukrowania, ciastka cytrynowe


POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 minut (na schłodzenie ciasta) + 8 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  blacha do pieczenia
  •  papier do pieczenia
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta  lub para silnych rąk, drewniana łyżka i miska
  •  kratka do studzenia
  • folia spożywcza
  • wałek
  • foremki do ciastek (lub szklanka, jeśli chcemy okrągłe ciasteczka) 

SKŁADNIKI:
  •  200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  •  1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier po czym całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
  2. Następnie dodajemy jajko, sól, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i ponownie miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Na końcu stopniowo dodajemy mąkę i całość miksujemy tylko do połączenia składników.
  4.  Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, dzielimy na pół a następnie każdą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3-5 mm (ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, więc ciastka tylko nieznacznie „urosną” podczas pieczenia).
  5. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę do pieczenia (ja na blasze ułożyłam dwie warstwy ciasta i wierzch przykryłam dodatkowo folią spożywczą).
  6. Następnie blachę umieszczamy na 30 minut w lodówce lub innym chłodnym miejscu (np. na balkonie, gdy temperatura na zewnątrz jest mniejsza niż 10 stopni Celsjusza).
  7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  8. Ze schłodzonego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta formujemy kulę, rozwałkowujemy, ponownie umieszczamy w chłodnym miejscu na pół godziny tak, by po schłodzeniu ciasta móc ponownie wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blasze.
  9. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7-9 minut.
  10. Gotowe ciastka studzimy na kratce.
  11. Przed podaniem ciastka możemy udekorować lukrem dokładnie w ten sam sposób w jaki dekorujemy bożonarodzeniowe pierniczki. Przepis na lukier i patenty na udane lukrowanie znajdziecie tutaj.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;