27.04.2014

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Chlebek bananowy Sophie Dahl to moje ostatnie śniadaniowe odkrycie. Od jakiegoś czasu staram się ograniczyć ilość spożywanego pieczywa więc z uporem maniaka szukam przepisów na błyskawiczne śniadania ( inne niż owsianki, które nieco mi się przejadły), będące zamiennikiem kanapek. 
Jednym z niedawno odkrytych patentów jest  chlebek bananowy z poniższego przepisu.
Ciekawa jestem jakie są Wasze patenty na szybkie śniadania dostarczające Waszemu organizmowi tzw. "kopa energetycznego". 

chlebek bananowy, Sophie Dahl

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 1 godzina  (pieczenie)

 POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • 1 mała keksówka 
  •  papier do pieczenia 
  •  robot kuchenny lub miska i drewniana łyżka
SKŁADNIKI: 
  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 150 g cukru trzcinowego
  •  1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •   szczypta soli
  • 170 g mąki żytniej razowej 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. W misce umieszczamy banany, masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy, a następnie całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną, sól i mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.       
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;