08.04.2014

Bułeczki wg Hamelmana

Delikatne bułeczki z dodatkiem mleka w proszku doskonale sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole. Ja postanowiłam rozwałkować ciasto i przy pomocy foremek wyciąć litery ( bułeczki przygotowałam jakiś czas temu na parapetówkę do M&M) - poniżej znajdziecie opis przygotowania klasycznych, okrągłych bułeczek.
Przepis pochodzi z anglojęzycznego wydania książki J.Hamelmana "Chleb".

bułeczki, pieczywo, hamelman


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 2 godziny ( wyrośnięcie bułeczek) + 14 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • waga kuchenna
  • robot kuchenny 
  • papier do pieczenia
  • kratka 
SKŁADNIKI: 
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  •  niepełne 3 łyżeczki drożdży
  • czarnuszka/siemię lniane (opcjonalnie) + mleko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 
  1. W misce robota umieszczamy wszystkie składniki i całość dokładnie mieszamy na najwolniejszej prędkości robota, przy pomocy końcówki-haka. 
  2. Następnie zwiększamy prędkość robota i zagniatamy ciasto przez kolejne 5 minut.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki o wadze 38 gram (będą nieco większe od orzecha włoskiego), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.
  5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką/siemieniem lnianym wkładamy do nagrzanego do 205°C piekarnika na 14 minut.  
  6. Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;