21.03.2014

Tarta z warzywami i mozzarellą

Wiosna nadciąga wielkimi krokami, choć tu gdzie jestem wczoraj spadło 5 cm śniegu :) Zanim w sklepach pojawią się pierwsze nowalijki koniecznie przygotujcie tartę z poniższego przepisu. 
Do przygotowania tarty wykorzystałam ten sam przepis na kruche ciasto, który po raz pierwszy umieściłam na blogu przy okazji wpisu z przepisem na tartę z kurczakiem i porami.

tarta z warzywami, tarta na kruchym cieście


POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut + 2 godziny (odpoczynek ciasta)+ 35 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • forma do tarty lub okrągła tortownica
  • wałek
  • stolnica
  • suchy groch/fasola/garnek (do obciążenia ciasta)
  • papier do pieczenia 
  • ostry nóż lub obieraczka do warzyw
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta lub silna para rąk
  • folia spożywcza
  • miska  
SKŁADNIKI:

CIASTO
  •  250 g mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 
  •  1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
FARSZ
  • 200 g tartej mozzarelli
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i papryki
  •  2 małe cukinie
  • 1 duży bakłażan
  • 3-4 średnie marchewki
  •  oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy ciasto na spód: W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier i ucieramy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników. 
  2. Z gotowego ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie kruche ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i układamy w formie tak, aby brzegi wystawały z formy ( gdy używamy formy innej niż ceramiczna lub szklana należy przedtem wyłożyć ją papierem do pieczenia) . Tak przygotowaną formę odkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  4. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 210°C.
  5. Schłodzone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia na który kładziemy obciążenie ( fasolę, groch lub garnek o nieco mniejszym rondzie niż nasza forma) i wkładamy do piekarnika na 10 minut. 
  6. W miseczce mieszamy ser, śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i paprykę i wylewamy na podpieczony spód.
  7. Warzywa kroimy na cieniutkie plastry przy pomocy mandoliny, ostrego noża lub obieraczki.
  8. Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanowo-serową a następnie zaczynamy zawijać plasterki warzyw w swojego rodzaju spiralę począwszy od środka tarty. 
  9. Gdy uporamy się z zawijaniem warzyw (mnie zajęło to około 15 minut), wierzch tarty smarujemy oliwą z oliwek.
  10. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 30-35 minut.
  11. Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

WŁALA :)

3 komentarze :

Olga pisze...

Pięknie wygląda :)

Karmel-itka. pisze...

zawsze urzeka mnie ta tarta, jej wierzch jest piękny!

Justyna Żak pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;