02.03.2014

Tarta z kurczakiem, porami i żółtym serem

Bardzo rzadko zdarza się, że w ciągu 2 tygodni robię na obiad/imprezę dwa razy to samo. Tak było w przypadku tarty, na którą zapraszam Was dziś. Połączenie kurczaka marynowanego w tymianku i soku z cytryny, podsmażonych na maśle porów, musztardy i masy serowo-śmietanowej okazało się strzałem w dziesiątkę. Spód tarty stanowi kruche ciasto przygotowane wg receptury M.Roux. 

tarta z kurczakiem, danie z kurczaka, tarta, ciasto na tartę

POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 2 godziny (odpoczynek ciasta)+ 40 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • forma do tarty lub okrągła tortownica
  • wałek
  • stolnica
  • suchy groch/fasola/garnek (do obciążenia ciasta)
  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta lub silna para rąk
  • folia spożywcza
  • miska  
  • patelnia grillowa
  • patelnia
SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
FARSZ
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g masła
  • 4 duże pory (tylko białe części) pokrojone w cienkie półplasterki
  • 3 gałązki świeżego tymianku ( lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 3 łyżki musztardy z całymi nasionami gorczycy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 jajka 
  • szklanka śmietany 18%
  • 50 g startego, żółtego sera (użyłam cheddara) 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy ciasto na spód: W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier i ucieramy aż utrzymamy "kruszonkę". Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników. 
  2. Z gotowego ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Gdy kruche ciasto dojrzewa w lodówce- przygotowujemy farsz.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski, dodajemy oliwę, tymianek i sok z cytryny, następnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  5. Następnie przygotowujemy pory: na patelni roztapiamy masło, dodajemy pory, 1/2 łyżeczki soli i całość podsmażamy na średnim ogniu przez około 10 minut. 
  6. Gdy ciasto odpocznie w lodówce rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i układamy w formie tak, aby brzegi wystawały z formy ( gdy używamy formy innej niż ceramiczna lub szklana należy przedtem wyłożyć ją papierem do pieczenia). Uważamy, aby nie "rozciągać" ciasta, nie wylepiamy też formy małymi kawałeczkami ciasta. Tak przygotowaną formę odkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  7. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 210°C.
  8. Schłodzone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia na który kładziemy obciążenie ( fasolę, groch lub garnek o nieco mniejszym rondzie niż nasza forma) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. 
  9. W tym czasie zamarynowanego wcześniej kurczaka podsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej. 
  10. Gdy kurczak się podsmaża w misce mieszamy jaja, śmietanę i ser żółty.
  11. Podpieczone ciasto smarujemy warstwą musztardy, na której układamy przygotowane wcześniej pory, na które układamy kurczaka. Całość zalewamy masą serowo- jajeczną. 
  12. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 30-35 minut.
  13. Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;