30.03.2014

Kurczak zapiekany z kuskusem, morelami i kolendrą

Dziś zapraszam Was po przepis na szybki i prosty obiad, który z powodzeniem możecie przygotować wieczorem i rano spakować do pracy. Nie wiem jak sprawa ma się u Was, ale u mnie po zabieganiu jesienią i zimą przyszedł czas na bardzo pracowitą wiosnę i zapowiada się, że w sezonie wiosna/lato 2014 na moim stole królować będą wyłącznie dania, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Przepis znalazłam na stronie Marty Stewart.

kurczak zapiekany, kuskus, danie jednogarnkowy

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 20 (pieczenie) 

POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • duża, głęboka patelnia lub rondel, który można wsadzić do piekarnika 
  •  piekarnik

SKŁADNIKI
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała, posiekana cebula 
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki suszonych, pokrojonych w plasterki moreli
  •  1/4 szklanki kaparów
  • 2,5 szklanki rosołu
  • pęczek świeżej, posiekanej kolendry 
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. 
  2. Piersi z kurczaka przekrawamy w poprzek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie podsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą, około 5 minut z każdej strony i odkładamy na talerz.
  3. Następnie na patelni podsmażamy przez 4 minuty cebulę, dodajemy kuskus i kapary i całość podsmażamy kolejne 3 minuty. Na końcu dodajemy rosół i całość zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurczaka i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
  4. Przed podaniem posypujemy kolendrą.  

WŁALA:)

1 komentarz :

Olka pisze...

Ciekawy przepis, chyba nietypowo pasują do siebie morele z kaparami. Może wypróbuję, bo czuje się zaintrygowana.

font-family: 'Comfortaa', cursive;