09.03.2014

Grissini wg Hamelmana

Grissini wg Hamelmana to jedna z moich obowiązkowych pozycji, jeśli chodzi o nadchodzący sezon grillowo / imprezowy. Uwielbiam podawać je  w towarzystwie sosu czosnkowego i sosu tysiąca wysp. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu zwłaszcza, że możecie przygotować je z nawet dwudniowym wyprzedzeniem!

grissini, hamelman,

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 1,5 godziny ( wyrośnięcie grissini) + 20 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • waga kuchenna
  • robot kuchenny 
  • papier do pieczenia
  • kratka 
SKŁADNIKI: 
  •  4 szklanki mąki + 3 łyżki mąki do podsypywania grissini
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwy
  • 3,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 niepełne łyżeczki suchych drożdży
  • mielone siemię lniane ( użyłam złotego), czarnuszka do obsypania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce robota umieszczamy wszystkie składniki i całość dokładnie mieszamy na najwolniejszej prędkości robota, przy pomocy końcówki-haka. 
  2. Następnie zwiększamy prędkość robota i zagniatamy ciasto przez kolejne 5 minut.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki o wadze 38 gram (będą nieco większe od orzecha włoskiego), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 
  5. Piekarnik nastawiamy do temperatury 195°C 
  6. Po tym czasie z każdej kulki formujemy wałek o długości około 30-35 cm, obtaczamy w mące lub siemieniu lnianym/czarnuszce a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Tak przygotowane grissini wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. 
  8. Upieczone grissini wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
WŁALA :)

1 komentarz :

mnemonique pisze...

no dobra, podobne robiłam.
Ja dodaje pół na pół mąki zwykłej i z pełnego przemiału. Czarnuszkę ubóstwiam, ale się osypuje, często więc dodaję do środka. Tak jak i siemię.
Monika

font-family: 'Comfortaa', cursive;