09.02.2014

Zupa cytrynowa z ryżem

Dziś zapraszam Was po przepis na szybką i prostą zupę cytrynową. Dzięki dużej zawartości witaminy C stanowi idealną propozycję na obiad/późne śniadanie wtedy, gdy męczy nas "syndrom dnia poprzedniego":)
Dodatkową jej zaletą jest fakt, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku bardzo podstawowych składników.  
Przepis pochodzi z książki Kate McMillan "Smaczne zupy".
zupa cytrynowa

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • miseczka 
SKŁADNIKI:
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • sok z 3 cytryn
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Bulion zagotowujemy na średnim ogniu, następnie dodajemy ryż i całość gotujemy bez przykrycia przez 15 minut.
  2. W miseczce ubijamy żółtka z sokiem i skórką z cytryny a następnie nie przerywając ubijania dodajemy szklankę gorącego bulionu. 
  3. Następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem z bulionem i powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy masę jajeczną. Tak przygotowaną zupę gotujemy 3-4 minut uważając by nie doprowadzić do wrzenia. 
  4. Na końcu zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. 
WŁALA J

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;