24.02.2014

Szaszłyki z kurczaka i ananasa z sosem miętowym

Dziś zapraszam Was po przepis na szaszłyki z kurczaka z ananasem z sosem miętowym. Szaszłyki sprawdzą się nie tylko na imprezie, ale także jako danie lunchowe. Wystarczy, ze wieczorem zamarynujecie mięso, a następnego dnia gdzieś pomiędzy kawą a porannym prysznicem dokończycie przygotowanie obiadu.

Przepis zaczerpnęłam z bloga Gzik i pyry.


szaszłyki z kurczaka i ananasa, sos miętowy


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 12 godzin ( na przegryzienie się mięsa)   + 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia grillowa 
  • miska 
  • blender 
  • patyczki do szaszłyków
SKŁADNIKI:
SZASZŁYKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę 
  • 1 średni ogórek pokrojony w grubą kostkę 
  • 1/2 świeżego ananasa pokrojonego w grubą kostkę 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól 
  • 1 łyżka mieszanki garam masala 

SOS MIĘTOWY
  • pęczek świeżej mięty
  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • peczek szczypiorku
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SZASZŁYKI 
  1. 2 łyżki oliwy łączymy z przyprawą garam masala a następnie mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ogórek i ananas obtaczamy w pozostałej oliwie.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kawałki ogórka, ananasa i kurczaka, a następnie tak przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. 
SOS MIĘTOWY
  1. Miętę, oliwę, sól i cukier miksujemy w blenderze do uzyskania jednoltej masy.
  2. Następnie dodajemy imbir, drobno posiekany szczypiorek i ponownie miksujemy.
  3. Na końcu dodajemy jogurt i całość delikatnie mieszamy ( ręcznie, bez użycia blendera!)
  4. Przed podaniem schładzamy w lodówce

WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;