17.02.2014

Sałatka z granatem, pomarańczą i olejem lnianym

Dziś zapraszam Was po przepis na sałatkę, która jest jednym z moich sposobów na zaklinanie wiosny. Soczyste pomarańcze, pestki granatu, rukola i roszponka polane sosem cytrusowo-musztardowym na bazie oleju lnianego budwigowego to wszystko czego mi potrzeba, aby w oczekiwaniu na nowalijki przetrwać późną zimę:)


sałatka z olejem lnianym, olej lniany budwigowy

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • miseczka
  • miska
SKŁADNIKI:
SAŁATA
  • 2 garści roszponki
  • 2 garści rukoli
  • 3 pomarańcze podzielone na cząstki, z usuniętymi błonkami i pestkami
  • 1/2 szklanki pestek granatu 
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
SOS
  • 1/4 szklanki oleju lnianego budwigowego
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki maślanki
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na dnie miski układamy roszponkę i rukolę, układamy na niej cząstki pomarańczy, a następnie posypujemy pestkami granatu, posiekaną cebulą i rozmarynem.
  2. W miseczce umieszczamy składniki sosu, całość dokładnie mieszamy. 
  3. Sałatę przed podaniem polewamy sosem. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;