11.02.2014

Makaron z łososiem, groszkiem i miętą

Zestawienie makaronu, groszku, mięty i łososia to mój niezawodny patent na "comfort food". Od kilku dni dość mocno odczuwamy remont naszych sąsiadów co niezbyt korzystnie wpływa na ośmiogodzinny czas nieprzerwanego odpoczynku, który przysługuje każdemu po pracy:) Jedną z rzeczy, która pozwala przetrwać wieczory przepełnione melodią wiertarki udarowej jest makaron z poniższego,zaczerpniętego od Sandmanówprzepisu

makaron z łososiem, makaron z groszkiem


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
SKŁADNIKI:
  • opakowanie makaronu papardelle ( około 250 g) 
  • 200g filetu z łososia
  • szklanka śmietanki kremówki 
  • szklanka mrożonego groszku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  2. Filet z łososia kroimy na 2-3 cm kostkę. 
  3. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy rybę, chwilę mieszamy na następnie dodajemy śmietankę, miętę i sok z cytryny. 
  4. Sos mieszamy na wolnym ogniu i gotujemy około 10 minut.
  5. Po tym czasie do sosu dodajemy groszek i gotujemy całość jeszcze około 5 minut.
  6. Ugotowany makaron przekładamy do sosu, całość dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy posypując gotowe danie parmezanem.
WŁALA:)

1 komentarz :

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

z groszkiem i mieta jeszcze nie probowalam ! zapisuje przepis ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;