26.01.2014

Zupa ogórkowa

Nic (no może prawie nic;)) nie rozgrzewa tak jak miska gorącej zupy. Jesienią i zimą nie ma u nas tygodnia,w którym nie gotowałabym zupy. Dziś zapraszam Was na prawdziwą klasykę i evergreen w  kulinarnym repertuarze. Przed Wami- ogórkowa, czyli jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa :) 

zupa ogórkowa, zupa z kiszonych ogórków

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • miska
SKŁADNIKI:
WYWAR:
  •  3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula 
  • por 
  • 1/2 kg żeberek 
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wody
DODATKOWO:
  • 1,5 szklanki startych ogórków kiszonych
  • 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • żółtko
  • sól pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku umieszczamy żeberka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu pojawienia się "szumowin", które zdejmujemy przy pomocy łyżki.
  2. Następnie dodajemy włoszczyznę i zioła i całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
  3. Po tym czasie przecedzamy wywar do którego dodajemy pokrojone ziemniaki i całość gotujemy około 20 minut.
  4. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i seler na którym gotowaliśmy wywar kroimy w kostkę/plasterki i dodajemy do wywaru z ugotowanymi ziemniakami.
  5. Następnie do wywaru dodajemy ogórki i całość gotujemy 10 minut.
  6. Po tym czasie dolewamy wodę z ogórków i gotujemy kolejne 3 minuty.
  7. Na końcu w miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem, dolewamy 1/2 szklanki gorącej zupy, całość mieszamy i powoli wlewamy do zupy uważając by jej nie zagotować.
  8. Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem  
  9. Zupę przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.  

WŁALA :) 

1 komentarz :

AngryCook pisze...

Po prostu klasyka gatunku! Mniam ...

font-family: 'Comfortaa', cursive;