12.01.2014

Wieprzowina w sosie musztardowym

Schab przygotowany wg poniższego przepisu jest dla mnie tym, czym dla wielu z Was jest typowy, niedzielny schaboszczak, czyli klasyką. Przepis pochodzi z książki R.Kaleniuka "Po prostu pyszne!", która wpadła w moje ręce w wieku lat nastu i za sprawą której obiady przygotowywane w akademiku nie ograniczały się do makaronów, naleśników czy szeroko pojętego "garmażu" :)
wieprzowina w sosie musztardowym, schab w sosie musztardowym

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • rondel 
  •  patelnia
  • miseczka 

SKŁADNIKI:
  • 500 g łopatki lub szynki z wieprzowiny pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 12 ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki białego wina lub sherry
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki musztardy dijon 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na oleju i połowie masła podsmażamy kotlety około 5-6 minut z każdej strony. 
  2. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło na którym podsmażamy cebulę i czosnek.
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy ogórki konserwowe oraz wino lub sherry i gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu.
  4. W miseczce mieszamy musztardę ze śmietaną, dodajemy do sosu i powoli gotujemy 2 minuty. 
  5. Na końcu w sosie zanurzamy kotlety i całość dusimy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Podajemy z ziemniakami. 

WŁALA:)


2 komentarze :

Marzena pisze...

Asiu, super:-)! A czy ogórki konserwowe można zamienić na kiszone? Czy to zbaurzyłoby efekt smakowy?;-)

Biedronka pisze...

Marzena- ja bym zostawiła jednak konserwowe. Zamiast ogórków można dodać pieczarki w occie, cebulki marynowane lub paprykę konserwową :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;