02.01.2014

Tarta z buraczkami, mascarpone, fetą i tymiankiem

Po grudniowych szaleństwach przyszedł czas na coś prostego i ekspresowego. Nie wiem jak Wy, ale ja w styczniu zazwyczaj wrzucam na luz i w kuchni spędzam rekordowo mało czasu- muszę po prostu odsapnąć. 
Jeśli Wy też potrzebujecie chwili oddechu- koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, który znalazłam jakiś czas temu u Minty.
tarta z ciasta francuskiego, tarta z buraczkami, szybka tarta
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut +25 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • garnek
  • blacha
  • papier do pieczenia 
  • piekarnik
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 średnie buraki
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 75g fety "z kubełka" 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gruba sól morska
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 1 jajko 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku gotujemy buraki w łupinkach, aż będą miękkie.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
  3. Ugotowane i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. 
  4. Ciasto francuskie rozkładamy na prostokątnej blasze zakładając brzegi do środka tak, by powstała ramka.
  5. Środek ciasta smarujemy serkiem mascarpone. Na wierzchu układamy buraki i kawałki pokruszonej fety. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i posypujemy tymiankiem.
  6. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie tartę wkładamy do piekarnika na około 25 minut. 
  7. Podajemy na gorąco lub na zimno. 
WŁALA:)

1 komentarz :

wedelka pisze...

Jeszcze nigdy nie jadłam buraków w takiej formie. Robiłam tartę z botwinką, ale to jednak coś innego :) Muszę koniecznie wypróbować :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;